Coosto en Alpe d'HuZes: Coosto Warrior Rob

Auteur
Tariq Verlinden
Gecreëerd op: 24/05/2023 17:38
Laatst bijgewerkt: 06/06/2023 11:57

Coosto doet mee aan Alpe d'HuZes 2023!

Al jaren is Coosto trots sponsor van Alpe d'HuZes. Een uniek sportief evenement dat in het teken staat van één doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor de strijd tegen kanker. 

Elk jaar reizen er deelnemers vanuit heel Nederland af naar Frankrijk om daar de Alpe d’Huez meerdere malen te beklimmen om zo geld op te halen. Tijdens de eerste editie in 2006 waren dit 66 deelnemers die samen een bedrag van € 370.000 wisten op te halen. Inmiddels is de Alpe d’HuZes zo populair dat in 2022 15.000 deelnemers een bedrag van ruim 16 miljoen wisten op te halen!

Dit jaar is Coosto naast trots sponsor, ook trots deelnemer! Onze drie Coosto Warriors Toine, Rob en Stan vertrekken dinsdag 30 mei naar Frankrijk om daar op 1 juni mee te doen aan de Alpe d’HuZes 2023.

In dit blog lees je waarom Rob meedoet en hoe hij zich voorbereidt op deze grote uitdaging.

Rob

Rob de Wit

Ik doe mee omdat ik graag geld inzamel voor een toekomst waarin kanker niet langer een zekere dood betekent. Kanker is overal om ons heen en ik heb aan twee handen niet meer genoeg om alle gevallen in mijn omgeving te tellen. Vroeg of laat krijgt iedereen er op een manier mee te maken, dus ik steun graag het onderzoek naar manieren van genezing, verlichting of het voorkomen van kanker.

Rob

Die berg op gaan rennen is een flinke uitdaging. Om me voor te bereiden train ik drie keer in de week. Een keer een duurloop om klaar te zijn voor een lange inspanning. Een keer een interval of hoog tempo loop om het prestatievermogen te verhogen en dan nog een training met hoogtemeters wat ik eigenlijk alleen kan door talloze malen voormalige vuilnisbelt bij Nuenen op en af te rennen. Qua voeding ben ik vooral bezig met herstel tijdens en na de training: vocht en koolhydraten. Voor de opbouw van spieren soms wat extra eiwit omdat ik maar weinig vlees eet.

Tot nu toe gaat de training goed. Het zal wel lukken, maar mijn streeftijd van 2 uur kan zomaar 2,5 uur of meer worden…

Help Rob zijn doel te behalen en doneer hier.

De dag voor de Alpe d’HuZes

Groepsfoto berg.png

Ik had verwacht dat dit een aparte, misschien wel zware, emotionele dag zou worden. Dit viel uiteindelijk mee. Ik denk dat we daarvoor te gespannen waren voor wat komen zou. Tijdens deze dag werden we geconfronteerd met veel afbeeldingen van mensen die overleden zijn aan kanker en nabestaanden die hen aan het gedenken waren bij speciaal hiervoor aangestoken kaarsen. We gingen de berg bekijken met de auto, de route was verbazend steil en zelfs in de auto duurde het nog best lang om de top te bereiken. Onderweg ging elk gesprek over hoe we de klus morgen gingen klaren.

Ik had vandaag ook last van een plotseling verschenen knoop in mijn kuit. Gelukkig waren er fysio vrijwilligers aanwezig. Een van hen heeft dit, niet zonder pijn, weg kunnen masseren.

We hebben besloten ieder op ons eigen moment te starten: Stan om 04:30, Ikzelf om 05:00 en Toine om 06:00. Vroeg naar bed dus.
 

De Alpe d’HuZes

Rob start.jpg

Klaar voor de start

Om 04:00 werd ik al wakker van de berichten van Stan en Tariq in onze groepsapp. Even omdraaien hielp niet. Ik heb toen het raam open gezet om de menigte die zich had verzameld bij de start te horen en om de koude temperatuur van 9°C aan te voelen.

Gisteren heb ik alles voorbereid en klaargelegd. Aankleden en ontbijten was het enige wat ik nog hoefde te doen. Ik at mijn meegebrachte melk en Brinta en ging richting de start. Bij de start had ik met Tariq afgesproken, gelukkig vond ik hem al snel.
 

uitzicht berg.JPG

Beklimming 1

Om 04:53 ben ik begonnen aan beklimming 1. Het was nog donker. Ik ren langs vele wandelaars met zaklampen en lampjes bungelend aan hun rugzakken. Het enige waar ik aan denk is dat ik niet te snel moet gaan, er komt nog genoeg.

De fietsers uit mijn startgroep zijn al vooruit gesneld. Bij de eerste helling op weg naar bocht 21 is het al flink steil: 10%. Hier zie ik een hoop fietsers die zich omhoog werken. Een flink aantal blijft me (soms maar net) voor, de rest haal ik in! De snelste zijn natuurlijk al bij bocht 20 of verder. Nog steeds kijk ik elke minuut op mijn sporthorloge of ik me niet te veel inspan. 

Na het slagveld van de eerste kilometers kom ik in een cadans waarbij de meeste fietsers me gestaag inhalen en me soms bemoedigend toespreken. De langzame fietsers en wandelaars zijn meestal met hun eigen uitdaging bezig. Ik trim door en houd mijn hartslag laag in Z3. 

Het is kennelijk licht geworden zonder dat ik het heb opgemerkt, want op zo'n 6,5 km zie ik een prachtig uitzicht op Bourg d'Oisans. Ik stop hier even om een foto te maken en deze rond te sturen. Het is dan inmiddels 05:49 en ik ben bijna bij bocht 11. Ik realiseer me dat ik al op de helft ben en dat het eigenlijk best goed gaat. Het steilste stuk heb ik al gehad. Bij bocht 9 ben ik nog een keer kort gestopt voor een foto. 
 

Rob finish.jpg

Ik ren door totdat ik net voor bocht 3 wordt verrast. De route is namelijk anders dan gisteren met de auto. In mijn waanidee was de afslag die we met de auto namen een kortere route, dat is niet zo, maar ik krijg er een tik van. Ineens zie ik nog talloze mensen zigzaggend in het landschap voor me omhoog ploeteren. Ik ga een stukje wandelen. Dan ineens komt Stan afdalend voorbij gevlogen en ik kan hem schreeuwend nog net feliciteren met zijn verjaardag. Met deze boost ga ik weer rennen! 

Na bocht 1 volgt nog bijna een kilometer klimmen door het dorp maar dan is de finish om 07:03 eindelijk daar. Verlossing, blijdschap, vermoeidheid, dit is hoe ik mij van binnen voelde. Boven op de berg had ik met Tariq afgesproken, hij had warme kleding voor mij bij. Echter was hij er nog niet, de gondels om naar boven te komen startten namelijk pas om 07:00.
 

uitzicht gondel.jpg

Op de berg

Op de top van de Alpe d’Huez is het 6°C. Ik heb hier dus maar een lange broek gekocht en gekeken naar de andere finishers. Zij kwamen allemaal met andere emoties over de finish. Blij, huilend, met foto's van dierbaren en sommigen alleen op prestatie gericht.

Ineens zie ik Toine voorbij flitsen, hij gaat meteen door voor de 2e ronde. Even later was Tariq ook op de berg. We hebben samen gepraat over hoe het evenement was en hoe mijn klim was gegaan. Ik zie dat iedereen door gaat, Ik besluit niet te wachten op de saamhorigheidsklim, maar nu meteen nog een keer te gaan! Ik voel mij nog verbazend goed en ook mijn spieren waren nog niet verstijfd. 

Om beneden te komen was ik 1,5 uur bezig. Ik moest met drie gondels en een bus. Ik praat wat met anderen en iedereen gaat die berg nog op. Bij het hotel smeer ik even zonnebrand en maak ik mijn drankjes. 
 

Groepsfoto.png

Beklimming 2

Om 10:47 start ik voor het hotel meteen met rennen. Hier stond ‘s ochtends vroeg namelijk ook de start (inmiddels opgeschoven naar het begin van de berg). Ik let niet op mijn snelheid en een paar bochten na de steile start voel ik dat het wat minder gaat. Ik wandel even en ga weer rennen. Iemand geeft een appel. Ik bijt en merk dat ik dit niet rennend kan eten. Weer wandelen. Het valt me zwaar, de banners met uitspraken van gestorven patiënten zijn ook ineens meer aanwezig. 

Ik besluit te wandelen tot de volgende bocht, dan weer te rennen en dat zo af te wisselen. Dat gaat een paar keer, maar als ik dan na bocht 7 in een file van wandelaars beland, lukt het me nog maar om ongeveer 100m verder te rennen.  

Het is geen wedstrijd, gewoon de top halen, dus niet opgeven!

Ik accepteer dat ik het wandelend af moet maken en zet door tot ik bij bocht 1 ben. Het stuk door het dorp lukt me nog rennend, maar het kost me veel. Om 13:25 ren ik over de finish. Moe. Heel moe, maar voldaan en dit is ook eigenlijk zoals ik het van de eerste poging had verwacht. De saamhorigheidsklim zit er niet meer in. Hetzelfde geldt voor Toine en Stan die na mij hun respectievelijk 3e en 4e klim afronden. 
 

Opbrengsten Coosto warriors.png

Tijden & opbrengst

Beklimming 1: 02:10 uur
Beklimming 2: 02:27 uur

Eigen opbrengst: €2.625,04
Totale opbrengst Coosto Warriors: €10.982,04