Coosto en Alpe d'HuZes: Coosto Warrior Stan

Auteur
Tariq Verlinden
Gecreëerd op: 24/05/2023 17:49
Laatst bijgewerkt: 17/05/2024 17:04

Coosto doet mee aan Alpe d'HuZes 2023!

Al jaren is Coosto trots sponsor van Alpe d'HuZes. Een uniek sportief evenement dat in het teken staat van één doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor de strijd tegen kanker. 

Benieuwd naar de Coosto Warriors die in 2024 meedoen aan de Alpe d'HuZes? Lees hier hun verhaal.

Elk jaar reizen er deelnemers vanuit heel Nederland af naar Frankrijk om daar de Alpe d’Huez meerdere malen te beklimmen om zo geld op te halen. Tijdens de eerste editie in 2006 waren dit 66 deelnemers die samen een bedrag van € 370.000 wisten op te halen. Inmiddels is de Alpe d’HuZes zo populair dat in 2022 15.000 deelnemers een bedrag van ruim 16 miljoen wisten op te halen!

Dit jaar is Coosto naast trots sponsor, ook trots deelnemer! Onze drie Coosto Warriors Toine, Rob en Stan vertrekken dinsdag 30 mei naar Frankrijk om daar op 1 juni mee te doen aan de Alpe d’HuZes 2023.

In dit blog lees je waarom Stan meedoet en hoe hij zich voorbereidt op deze grote uitdaging.

Stan's photo

Stan Ansems

Sinds 2009 ben ik actief gaan fietsen, begonnen op de mountainbike maar momenteel wissel ik af van MTB, racefiets en gravelbike. De laatste jaren fiets ik zo'n 7,5 tot 8000 kilometer per jaar.

Zo probeer ik ieder jaar een mooie uitdaging te maken. Zo heb ik een paar keer meegedaan aan Scherpenheuvel -> Hapert (100 km MTB) en Diekirch -> Valkenswaard (270 km met 3000 hoogtemeters) en vorig jaar heb ik met vrienden het Pieterpad gefietst (520 km in 3 dagen)

De Alpe d'HuZes stond al lang op mijn lijstje om aan deel te nemen maar was er nog niet eerder van gekomen. Ik heb gelukkig van heel dichtbij geen ervaring met de ziekte kanker, maar iedereen krijgt er direct of indirect mee te maken. Dus de combinatie van een mooie uitdaging en het ophalen van zoveel mogelijk geld voor het goede doel en dat op mijn verjaardag kan natuurlijk niet mooier.

Stan

De training gaat lekker, ik sta vooralsnog voor dit jaar op 2800 km, ik probeer hier zoveel mogelijk hoogtemeters in te verwerken. In Brabant niet de makkelijkste opgaven maar de Gulbergen in Nuenen (oude vuilstortplaats en met 62m boven NAP het hoogste punt van Brabant) is een mooie plek om te trainen. Heb laatst 25 keer naar boven gereden om toch in Brabant 1200 hoogtemeters in een rit te krijgen. Verder probeer ik mooie langere afstanden te maken, het ophalen van de kleding in Papendal was een mooie tocht van 160km via Veldhoven -> Papendal -> Den Bosch (met de trein terug naar Eindhoven) 

Tijdens de langere ritten probeer ik goed met voeding en drinken bezig te zijn met energy bars, poeders en bananen.

En natuurlijk houden we alles bij op Strava en StatsHunters (een side project van mezelf als developer)

Help Stan zijn doel te behalen en doneer hier.

De Alpe d'HuZes

Stan start.png

Beklimming 1

Om 04:00 stond ik al klaar om de berg op te gaan. Het is nog een half uur tot de start en er staat al een enorme rij met mensen klaar. Iedereen met lampjes, al voordat het überhaupt begonnen is, vind ik het enorm indrukwekkend.

Na lang wachten reed ik om 04:47 dan eindelijk over de start. De eerste klim was in stilte en doordat het zo vroeg was, was het buiten ook nog donker. De route was mooi verlicht met kaarsen. In iedere bocht zag ik een lange sliert aan fietsers, wandelaars en hardlopers kronkelend de berg op. Voor mijn gevoel gaat het lekker, maar de klim is wel steiler dan verwacht. De hele klim heb ik mijn versnelling op het laagste verzet en probeer ik ervoor te zorgen dat mijn hartslag niet boven de 145 uitkomt. Om 06:21 rijd ik over de finish. Het voelt als een overwinning. Vrijwel direct begin ik aan de eerste afdaling. Doordat het nog vroeg in de ochtend is en de zon nog niet is opgekomen is het enorm koud. Met een windstopper en daar een jas over 14 km afdalen, koud, maar wel lekker! Beneden bij het keerpunt is er gelukkig warme koffie om even op te warmen.

Toine en Stan pauze.jpg

Beklimming 2

Ik doe mijn regenjas weer uit en om 07:08 rijd ik weer beneden over de start. Steeds meer mensen verzamelen zich op de berg om ons aan te moedigen. Om 08:00 mag de DJ het volume eindelijk omhoog gooien. Elke paar bochten andere muziek, de sfeer zit er al vroeg goed in!

Onderweg kwam ik ook veel emotionele momenten tegen, een groep vrienden die bij kaarsen elkaar omhelzen, een vrouw huilend alleen op een muurtje, een man met de foto van zijn zoon onder zijn zadeltasje en een spandoek naast de weg met de foto van een geliefde. Het komt soms wel even flink binnen. Om 08:36 finish ik voor de tweede keer. Na een korte pauze, sanitaire stop en het aanvullen van de bidons daal ik weer af naar beneden. Hier pak ik nog een soepje voor wat extra zout en dan gaan we er weer voor.
 

Toine en Stan.png

Beklimming 3

Om 09:31 begin ik aan alweer de 3e beklimming van de dag. De eerste paar bochten gaan nog redelijk makkelijk, maar hoe hoger ik kom, hoe zwaarder het wordt. Bij bocht 5 begint er wat pijn in de kuit op te spelen. Verder terugschakelen kan ik niet. Goed drinken, een extra energiereep en hopen dat de pijn niet verder doorzet.

Bij bocht 2 (we tellen terug van bocht 21 naar 1) maakt de pijn mij niet meer uit, de finish is namelijk in zicht. Eenmaal over de finish is het 11:02, al bijna 5 uur bezig, dus lunch is geen gek idee. Even een langere pauze met een broodje, blikje cola en ondertussen de afweging maken of er nog een beklimming in zit. Samen met Toine gaan we er nog een keer voor. We dalen samen af en maken de afspraak om tijdens de beklimming niet op elkaar te wachten en ieder op eigen tempo naar boven te rijden.
 

Groepsfoto.png

Beklimming 4

Om 13:22 beginnen ik en Toine met onze laatste beklimming. In het begin loop ik wat bij Toine weg, maar bij een van de laatste bochten moet ik toch even stoppen om de benen wat rust te geven.  Hier neem ik even de tijd om wat foto’s te maken. Dan ineens zie ik Toine en ik stap direct op mijn fiets om samen de laatste klim over de finish te kunnen rijden. Om 14:58 rijden wij dan ook samen voor het laatst over de finish.
De hele week was erg indrukwekkend en een uitdaging om nooit te vergeten!
 

Tijden & opbrengst

Opbrengsten Coosto warriors.png

Beklimming 1: 01:34 uur
Beklimming 2: 01:27 uur
Beklimming 3: 01:30 uur
Beklimming 4: 01:36 uur

Eigen opbrengst: €3.500,00
Totale opbrengst Coosto Warriors: €10.982,04