Privacyverklaring & Cookies

Privacyverklaring

In deze privacyverklaring leggen we uit hoe Coosto met persoonsgegevens omgaat en hoe jij je rechten daarover kunt uitoefenen.          
 
Inleiding – Coosto, data en persoonsgegevens 
Coosto biedt een zoekmachine aan om openbare data te doorzoeken. Gebruikers kunnen Coosto inzetten voor hun eigen dienstverlening.     
 
Om dit mogelijk te maken verzamelt Coosto openbare data. Daaronder kunnen zich ook persoonsgegevens bevinden. Met persoonsgegevens wordt informatie bedoeld die direct of indirect over een bepaalde persoon gaat.            
 
Daarnaast verwerkt Coosto bepaalde persoonsgegevens van klanten om de dienstverlening aan hen goed te kunnen uitvoeren. Het gaat hierbij om naam en contactgegevens van de klant of de contactpersoon die namens de klant handelt, zoals: adresgegevens (voor onder andere trainingsbezoeken, klantrelatie onderhoud en tevredenheidsonderzoeken), mailadres (optioneel bij registratie via de website)), telefoonnummer, IP-adressen en bankgegevens (voor betalingen). Verder gebruikt Coosto persoonsgegevens die worden ingevuld op de contactpagina van onze website om de verzoeken via deze pagina correct te kunnen behandelen. Daarvoor worden naam, mailadres en telefoonnummer gevraagd. Zoals hieronder toegelicht onder het kopje ‘Doorgifte data aan derden’ delen we deze persoonsgegevens niet met derden.        
 
Voor verwerkingen van persoonsgegevens die Coosto op eigen initiatief verricht, zoals het verwerken van eigen klantdata, geldt Coosto als de ‘verantwoordelijke’ in de zin van de privacyregelgeving. Dat betekent kort gezegd dat Coosto (formeel: Coosto B.V.) als bedrijf verantwoordelijk is voor de naleving van deze regelgeving. Daarnaast kan Coosto voor bepaalde verwerkingen van persoonsgegevens ‘verwerker’ zijn in de zin van de privacyregelgeving. Bij die diensten gelden de klanten  van Coosto als verwerkingsverantwoordelijken.
 
Bronnen en soorten persoonsgegevens 
Coosto verzamelt data uit diverse informatiebronnen, zoals social media, nieuwssites, blogs en fora. Het gaat steeds om openbare informatie. Dat is dus data die actief online is gedeeld en met een standaard internet zoekmachine kan worden gevonden of door de betreffende websites te bezoeken. Coosto verzamelt geen afgeschermde informatie en heeft juridisch gezien hiermee een gerechtvaardigde grond voor verwerking van deze data.    
 
Sommige openbare data krijgt Coosto aangeleverd waarvoor we samenwerken met leveranciers van deze data. Met deze leveranciers maken we afspraken dat dit gebeurt conform de privacyregelgeving, hun eigen privacy statements en toepasselijke gebruikersvoorwaarden.
 
Voorbeelden van persoonsgegevens die in de openbare data kunnen voorkomen zijn (profiel)namen, (profiel)foto’s, openbare accountinformatie, locatiegegevens (als die worden gedeeld) en eventuele andere persoonlijke informatie in de inhoud van berichten.  
 
Meer privacygevoelige persoonsgegevens, zoals gegevens over iemands gezondheid of politieke opvattingen, worden ook wel bijzondere persoonsgegevens genoemd. Omdat Coosto alleen openbare bronnen gebruikt, zullen deze gegevens slechts worden verzameld als iemand daarover online proactief iets heeft gedeeld. Coosto is echter terughoudend met het gebruik van zulke persoonsgegevens. Als we dergelijke gegevens verwerken, bijvoorbeeld in een publicatie op ons blog, dan zorgen we er altijd voor dat de gegevens zijn geanonimiseerd.
 
Verder heeft Coosto zoveel mogelijk technische en organisatorische voorzieningen getroffen om ervoor te zorgen dat wanneer informatie wordt verwijderd, deze niet meer terugkomt in de zoekresultaten. Gebruikers kunnen zelf ook data verwijderen in hun engagement-omgeving.
 
Gebruik data 
Coosto verzamelt data om openbare bronnen voor gebruikers doorzoekbaar te maken.
 
Gebruikers bepalen zelf hoe en waarvoor ze de Coosto-software gebruiken. Ze zijn daarbij wel gebonden aan Coosto’s gebruikersvoorwaarden.      
 
Zo kunnen zij de webcare-module gebruiken om vragen over hun product of dienst op social media te zoeken en deze te beantwoorden. Met social media management & analyse kunnen bedrijven en organisaties bijvoorbeeld over een langere termijn meten wat de effectiviteit is van hun marketingcampagnes of trends in de markt detecteren om hierop in te kunnen spelen en hun merk te versterken. Coosto wordt ook gebruikt voor statistische toepassingen door onder andere onderwijs- en wetenschapsinstellingen, non-profitorganisaties, gemeenten en studenten. Coosto’s publishingdienst helpt bedrijven bij het managen van hun marketingcampagnes. Ze kunnen plannen wanneer informatie naar buiten wordt gebracht en de reacties daarop meten.
 
Door openbare informatie makkelijk doorzoekbaar te maken, helpt Coosto haar klanten om betere beslissingen te nemen over hun bedrijfsstrategieën. Juridisch gezegd beroept Coosto zich op het gerechtvaardigd belang van Coosto en haar gebruikers om deze beslissingen mogelijk te maken.

Personen die online berichten plaatsen hebben belang bij bescherming van hun privacy. Coosto houdt rekening met dit privacybelang. Zo kun je jouw persoonlijke informatie bij Coosto laten verwijderen (zie verder hieronder), respecteert Coosto privacy-instellingen van alle social media platformen, maakt Coosto afspraken over vertrouwelijkheid met medewerkers, klanten en leveranciers, zijn gegevens via Coosto Open (de beperkte gratis Coosto-dienst) niet ongelimiteerd beschikbaar en heeft Coosto diverse waarborgen getroffen voor een veilige IT-infrastructuur.
   
Coosto bewaart data, waaronder persoonsgegevens, voor zover dat nodig is om haar diensten goed te laten functioneren. Coosto archiveert geen volledige berichten, maar alleen citaten waarbij kan worden doorgeklikt naar de oorspronkelijke bron. Als die bron is verwijderd, dan werkt de link naar de bron uiteraard ook niet meer.

Doorgifte data aan derden 
Coosto geeft data, waaronder persoonsgegevens, niet door aan derden behalve zoals hier vermeld. Toegang tot data is binnen de Coosto-organisatie zoveel mogelijk beperkt. Als onze marketingafdeling onderzoek doet naar een bepaalde trend, wordt  data geanonimiseerd, zodat zij niet is terug te herleiden naar individuen.

Daarnaast hebben gebruikers toegang tot verzamelde openbare data, onder de gebruikersvoorwaarden van Coosto. In Coosto Open krijg je een indruk hoe dit eruit ziet. We laten zoekresultaten zien met verwijzing naar de originele bron.

We hosten de Coosto software en data zelf op beveiligde servers in Nederland. Het is ons beleid om het werken met derden te beperken en enkel in te zetten als het specialisme strikt noodzakelijk is, ter ondersteuning van onze bedrijfsprocessen. Deze samenwerkingen worden beperkt tot grote, vertrouwde spelers binnen de Europese Economische Ruimte, tot landen waarvan de Europese Commissie heeft bepaald dat zij voldoen aan adequaatheidsbesluiten of tot partijen die privacy waarborgen middels een Privacy Shield.

Bescherming data
Coosto heeft uitgebreide maatregelen getroffen om de data, inclusief persoonsgegevens, te beschermen.

We noemen er een paar:

  • Data wordt enkel op een ‘need to know’-basis beschikbaar gesteld aan bepaalde functies binnen de organisatie voor de uitvoering van deze functies;
  • Voor meerdere functies is een screening door een onafhankelijke partij vereist;
  • Binnen de hele organisatie wordt het ‘privacy by design’-principe beleidsmatig en procedureel toegepast, waarin onder andere aspecten zoals toegangsbeveiliging, scheidingen van omgevingen, encryptie, monitoring en auditing zijn opgenomen;
  • Periodiek worden er penetratietests en scans op potentiële kwetsbaarheden uitgevoerd door onafhankelijke partijen;
  • We werken met een Tier-IV datacenter in Nederland met diverse relevante certificeringen.

Vragen en rechten    
Mocht je verdere vragen hebben over hoe Coosto omgaat met jouw persoonsgegevens of mocht je inzage daarin wensen, verbetering of verwijdering daarvan willen verzoeken of een verzoek tot beperking van verwerking van jouw persoonsgegevens willen vragen, stuur dan een mail aan Coosto op onderstaand adres.

Coosto zal jouw vraag of verzoek in behandeling nemen en zo spoedig mogelijk bij je erop terugkomen. Het kan zijn dat Coosto aanvullende informatie nodig heeft om jouw verzoek te verwerken. Bijvoorbeeld in het geval van een verzoek tot inzage of verwijdering zal Coosto zeker willen weten dat jij degene bent over wie de betreffende persoonsgegevens gaan en zal Coosto na moeten gaan of het verzoek terecht en uitvoerbaar is. Dit is in het belang van alle gebruikers van Coosto.

Het verbeteren of verwijderen van informatie uit (zoekresultaten van) Coosto betekent echter nog niet dat de informatie van het internet is verbeterd of verwijderd. Het kan dus zijn dat het effectiever is om je tot de betreffende website te richten. Tevens bestaat er de mogelijkheid om een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens is daarover meer informatie te vinden.

Contactgegevens Coosto
Coosto B.V.     
Kennedyplein 101       
5611 ZS Eindhoven    
+31 (0)40 249 27 00  
privacy@coosto.com
 
Contactgegevens Functionaris Gegevensbescherming
Naam:                        Mw. Victoria van Roosmalen
E-mail:                        DPO@coosto.com
Telefoonnummer:    +31 (0)40 249 26 13

Laatst aangepast: 26 april 2018
Coosto kan deze privacyverklaring van tijd tot tijd aanpassen. Een aangepaste privacyverklaring is van toepassing vanaf de datum zoals hier vermeld.
 

Cookies