Hoe vaak moet je posten op social media voor maximaal resultaat?

Author
Team Coosto

Wat is nu het ideale aantal posts per week voor Instagram, Facebook, LinkedIn en Twitter? Een logische, maar ingewikkelde vraag. Aan de ene kant wil je voorkomen dat je te weinig post, en daardoor kansen mist om je doelgroep te bereiken. Aan de andere kant betekent te vaak posten dat je niet het maximale aan bereik en interactie uit je posts haalt, omdat je met elke nieuwe post potentieel bereik afsnoept van een eerder geplaatst bericht. Wij onderzochten de prestaties van duizenden Instagram-, Facebook-, LinkedIn- en Twitter-posts, en vonden de perfecte balans.

Zo bepaal je zelf hoe vaak je moet posten op social media

Het ideale moment om te posten is zodra je vorige social media bericht (bijna) geen nieuw bereik meer behaalt. Je haalt zo het maximale uit je social media posts, en voorkomt tegelijkertijd dat er tussenpozen ontstaan waarin je amper zichtbaar bent op een platform.

Er zijn twee manieren om vast te stellen wanneer een post het einde van zijn ‘levensduur’ heeft bereikt:

a. Je stelt een absolute grens: zodra een post X aantal impressies heeft behaald, publiceer je een nieuwe post. Een mogelijk nadeel van deze methode is dat je posts die mogelijk veel meer bereik zouden gaan genereren, gaat ‘afremmen’. Tegelijkertijd zijn er minder presterende posts die de gestelde grens pas veel later behalen. Zo ben je alsnog langere tijd minder zichtbaar.

b. Je stelt een relatieve grens: zodra een post minder dan X impressies aan nieuw bereik heeft behaald in de afgelopen dag, publiceer je een nieuwe post. Het voordeel van deze methode is dat je ruimte houdt voor onverwachte virals of successen. Het nadeel is dat het behoorlijk veel tijd kost om dit nauwlettend voor elke gepubliceerde post bij te houden.

We kunnen ons goed voorstellen dat je die tijd helemaal niet hebt. Dat werk hebben we je daarom uit handen genomen.

 

Het perfecte aantal posts per social media platform

We hebben met behulp van Coosto duizenden Instagram-, Facebook-, LinkedIn- en Twitter-posts onderzocht, en bekeken wat het bereik (of aantal impressies, afhankelijk van het platform) van deze posts 7 dagen na publicatie was. Vervolgens zijn we gaan analyseren wat het bereik per dag was, en dat vastgesteld als percentage van het uiteindelijke bereik na een week.

Wij hebben hierin als stelregel aangehouden dat de dag waarop een post minder dan 10%* van zijn uiteindelijke bereik behaalde, het ideale moment is voor een nieuwe post.

Internationale bronnen hanteren liever de ‘half life’-methode, het moment waarop een post 50% van zijn verwachte bereik heeft behaald. Dat zouden wijzelf afraden, omdat we het vrij rigoureus vinden om zo vroeg al te constateren dat een post ‘uitgewerkt’ is.

*Natuurlijk is de 10% die we hebben gekozen niet in steen gebeiteld. Je kunt zelf een andere stelregel (bijvoorbeeld 5%, 15% of zelfs 25%) kiezen waarmee je bepaalt wat jouw ideale postfrequentie is. De onderstaande uitkomsten zouden daardoor enigszins afwijken.

 

Instagram

Hoe vaak posten: 1x per 3 dagen

hoe vaak posten op Instagram

Posts op Instagram hebben een relatief lange levensduur. Na een volle dag hebben ze gemiddeld genomen slechts 50% van hun uiteindelijke bereik behaald. De twee dagen erna bereiken ze ook nog meer dan 10% van het totaal, maar op de vierde dag is de stijging minimaal. Het ideale moment voor een nieuwe Instagram-post is dus direct na dag 3.

Tip: hier zie je het perfecte tijdstip om te posten op social media.

 

Facebook

Hoe vaak posten: 1x per 2 dagen

Hoe vaak posten op Facebook

Facebook-posts schieten vooral de eerste dag de hoogte in. Na dag 1 staat er gemiddeld al 67% van het uiteindelijke bereik op de teller. De volgende dag tikt 17% extra bereik aan, maar op dag 3 is de stijging nog maar 8 procentpunten. Op de derde dag kun je dus het best weer een nieuwe post inplannen.

 

LinkedIn

Hoe vaak posten: 1x per 3 dagen

Hoe vaak posten op LinkedIn

LinkedIn staat bekend als het platform waar posts de langste levensduur hebben, en dat beeld komt overeen met onze analyse. Na de eerste dag is minder dan de helft van het uiteindelijke bereik na een volle week behaald. Toch is op dag 4 de stijging nog ‘slechts’ 8%; minder dan de 10% die we als stelregel hebben gehanteerd, en daarom het beste moment voor je volgende LinkedIn-post.

 

Twitter

Hoe vaak posten: iedere dag

Hoe vaak posten op Twitter

Waar posts op LinkedIn en Instagram een relatief lange levensduur hebben, is die op Twitter juist ontzettend kort. Twitter wordt met recht een snel medium genoemd. Na de eerste dag heeft een gemiddelde tweet al 84% van zijn totaal aantal impressies na een week behaald. De eerstvolgende dag stijgt dat aantal met slechts 6%, waardoor het niet loont die dag nog af te wachten. Wil je optimale online zichtbaarheid, dan kun je op Twitter best iedere dag posten.

Benieuwd naar je beste tijd om te posten?

Met deze sheet zie je snel jouw beste tijd om te posten, ideale hashtaggebruik en meer.
 

 
 

Extra tips voor je postfrequentie

1. Wees echt uniek

Grote organisaties willen op hun social media-kanalen allemaal uniek zijn en juist daarom zijn ze dat niet. Nieuwsplatformen vinden het bijvoorbeeld belangrijk om met nieuws de eerste te zijn, maar ze willen ook uniek zijn. Ben je uniek wanneer je hetzelfde nieuwtje post als je concurrenten, alleen net een minuut sneller? Hoe pak je het aan om iets bijzonders neer te zetten?

  • Wees fundamenteel anders dan de rest: kijk eens goed naar je concurrenten en vergelijk ze met jezelf. Hoe kun jij het anders doen? Waar zie jij kansen om je te onderscheiden? Grijp die kansen. Zorg ervoor dat jij de opvallende en bijzondere vis wordt in een zee van concurrentie.
  • Post alleen wanneer content echt waarde heeft: het klinkt vanzelfsprekend, maar de ervaring leert dat het dat niet is. Ga goed na of de content die je post echt waarde heeft. Een nieuwtje dat overal te lezen is, zou je dat wel doen? Laat het copy/pasten maar aan de rest over en focus op waardevolle content.
  • Verplaats je in je doelgroep: bedenk waar je doelgroep op zit te wachten. Wat zou jij bijvoorbeeld zelf willen zien als je aan het scrollen bent op Facebook of Instagram? Luister ook naar je volgers en ga de interactie aan. Zij bepalen uiteindelijk je succes.
  • Ga voor kwaliteit boven kwantiteit: de frequentie waarop je post is minder van belang dan de kwaliteit. Maak je 1 super goede post per dag, dan levert dat je meer op dan 8 matige posts.
  • Kijk goed en kritisch naar je eigen organisatie: ga na wie jullie als organisatie zijn, waar jullie voor staan en welke boodschap daarbij hoort. Check bij elke post of die strookt met de kernwaarden van je organisatie. Op die manier weet je zeker dat het idee achter je berichten klopt. Bedenk wat jullie uniek maakt en draag dat uit.

Het doel is uiteindelijk om ervoor te zorgen dat volgers bij jou komen omdat jouw merk iets biedt dat ergens anders niet te vinden is. Als je het echt anders doet. De meeste grote organisaties rammen hun social-kanalen vol met content; iedere dag, Ieder uur en soms nog wel vaker. Aan het einde van de dag kijken ze raar op dat slechts één post die dag goed heeft gescoord. Om vervolgens nog meer te posten of net zolang door te gaan tot er wel meer interactie komt. Spoiler alert: zo werkt het niet!

2. Less is more

Denk eens aan een hippe term als ‘less is more’. Ga minder doen. Denk beter na over wat je nu eigenlijk post. Misschien heb je voor je gevoel een heerlijke drukke dag gehad als je acht posts in acht uur tijd eruit hebt gegooid. Je kunt dan tenslotte iedere dag typisch Hollands antwoorden op de vraag: ‘Hoe was je dag?’ Namelijk: druk, druk, druk, maar zonder resultaat.

Als je heel veel post, is het onmogelijk dat je over ieder bericht 100% tevreden bent. Zeker weten dat je zelfs berichten maakt waarover je helemaal niet tevreden bent. Maar waarom maak je ze dan? Waarschijnlijk omdat je de druk voelt om aanwezig te zijn. Dat is echter nergens voor nodig.

Kies voor kwaliteit. Je kunt je tijd veel beter stoppen in twee tot drie goede posts per dag waarvan je voor 80% zeker weet dat ze aan gaan slaan, dan in acht twijfelgevalletjes. En natuurlijk gaat ook dan niet alles door het dak. Als je garantie wil, dan moet je een wasmachine kopen. De kans van slagen is alleen wel veel groter als je zelf tevreden bent over de kwaliteit van je berichten.

3. Stop kortetermijndenken

Raak ook niet in paniek als je een keer een dag hebt waarop net die paar posts die je plaatst niet het gewenste resultaat opleveren. Die dagen zitten er nu eenmaal tussen. Op de lange termijn ga je zien dat je interacties omhoogschieten. Je volgers krijgen namelijk goede content te zien die ze nergens anders zien en waar goed over is nagedacht. Daarbij worden ze niet doodgegooid met een berg aan berichten waar ze niet op zitten te wachten. Volgers veranderen in fans en blijven bij je terugkomen. Ze gaan misschien zelfs uit zichzelf naar je kanalen om te kijken of ze wat hebben gemist.

Laat je niet meeslepen in de waan van de dag waarin we denken alles maar te moeten delen en overal de eerste mee te moeten zijn. Natuurlijk zijn er berichten die niet kunnen wachten en die je absoluut niet mag laten lopen. Maar probeer het overzicht te bewaren en blijf goed nadenken over wat je wil bereiken en hoe je dat wil doen.

4. Ga voor goud

Denk je dat iets misschien wel eens aan zou kunnen gaan slaan, laat het dan lekker lopen. Ga alleen voor content waarbij je verbaasd bent wanneer het niet aanslaat. De kans op succes is op die manier veel groter. Je interactieratio schiet omhoog en daar profiteer je van als merk. Je social media-kanalen zijn het visitekaartje van je merk.

Ga daar zorgvuldig mee om. Waag geen gokjes en kies altijd kwaliteit boven kwantiteit. Wanneer je dat in je achterhoofd houdt, komt het succes vanzelf en op den duur ga je het vanzelf raar vinden wanneer je post een keer goed scoort in plaats van geweldig.

Meer tips voor meer resultaat uit social media?

Download jouw gratis bundel met 50 social media tips & tricks