Wat zijn in 2021 de beste tijdstippen om te posten op social media?

Author
Team Coosto

Wat is de beste tijd om te posten op Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest, YouTube en LinkedIn? Hoewel timing slechts één factor is in het succes van social media posts, blijft dit een vraag die marketeers en social media managers bezighoudt. Ons advies blijft hetzelfde als vorig jaar: blijf testen en ervaar zelf welke tijden en dagen jou veel views, clicks en comments opleveren. Om je daarvoor een startpunt te kunnen geven, hebben we ook dit jaar geanalyseerd welke tijden over de hele linie de meeste engagement opleveren.

Extra tip: hier lees je hoe vaak je moet posten voor optimaal resultaat op social media. 

Wil je weten wat jouw beste tijd om te posten is? Download onze gratis sheet, waarmee je automatisch jouw beste tijden en dagen om te posten berekent. Ook krijg je direct zicht op jouw ideale hashtaggebruik, berichtlengte en posttype.

Bereken jouw eigen beste tijd om te posten met de Perfecte Post Calculator

Gratis in je mailbox bij inschrijving voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief (je kunt je op ieder moment uitschrijven).
 

 
 

We namen daarnaast met behulp van Coosto de interactie op miljoenen openbare Nederlandstalige posts op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en YouTube onder de loep. Het resultaat is een overzicht van de tijdstippen en dagen waarop over het algemeen veel interactie plaatsvindt.

Instagram

beste-tijd-posten-Instagram

Ons onderzoek laat zien dat de beste tijd om te posten op Instagram iets verschoven is ten opzichte van vorig jaar. In 2020 was het begin van de avond over het algemeen het beste idee, nu ligt dat tijdstip iets eerder. Wie in de middag post, kan gemiddeld genomen de meeste interactie verwachten.

De interactie op Instagram vertoont een bijna perfecte normale verdeling, met de absolute piek om 17 uur. Opvallend is dat er in de weekenden beduidend minder interactie is dan doordeweeks. Dat is te verklaren door het feit dat we alleen interactie op posts van Instagram Business accounts hebben geanalyseerd. Persoonlijke accounts kunnen wellicht ook in de weekenden op veel interactie rekenen, maar voor accounts van merken en organisaties is dat dus duidelijk minder het geval.

Maak je al gebruik van Coosto?

Wist je dat Coosto volledige ondersteuning biedt voor het beheren van je social media content op Instagram, Facebook, LinkedIn, Pinterest, Twitter en YouTube? Analyseren, inplannen, publiceren, reageren en rapporteren vanuit één overzicht. Meer weten? Vraag een gratis online demonstratie aan

Facebook

beste-tijd-posten-facebook

De beste tijd om te posten op Facebook toont veel gelijkenissen met Instagram, en verschilt ook maar weinig ten opzichte van vorige jaren. De beste tijd om te posten is dus redelijk stabiel.

Het belangrijkste verschil tussen Facebook en Instagram is de dip in interactie die we op Facebook zien ontstaan in de vroege middag. Er zijn twee duidelijke pieken; één om 12 uur en de grootste om 19 uur. Die gegevens lijken erop te wijzen dat interactie vooral buiten de standaard werktijden plaatsvindt. Iets om rekening mee te houden in de timing van je posts.

LinkedIn

beste-tijd-posten-linkedin

Het is niet verrassend dat een professioneel platform als LinkedIn een nog duidelijkere dip in het weekend laat zien dan bijvoorbeeld Facebook pagina’s of Instagram Business.

De tijdstippen waarop interactie plaatsvindt, laten wel iets bijzonders zien: hoewel de meeste LinkedIn-posts geplaatst worden tijdens kantooruren, vinden likes, clicks en comments nog lang daarna plaats. Daar liggen dus kansen. Een late, doordeweekse LinkedIn-post zou zomaar eens extra interactie kunnen opleveren.

Ten opzichte van vorig jaar zien we ook een subtiele, maar opvallende verschuiving naar latere tijdstippen. In 2020 leverde een LinkedIn-post in de vroege ochtend gemiddeld genomen het meeste resultaat op, nu is dat juist de vroege avond.

Twitter

beste-tijd-posten-twitter

Bij Twitter zien we het omgekeerde gebeuren van LinkedIn. Ook hier vindt ten opzichte van 2020 een verschuiving in ideale interactietijdstippen plaats, maar retweets en comments worden op Twitter steeds vaker eerder op de dag gemeten.

Ochtenden van 10 tot 12 zijn inmiddels de beste momenten om te posten op Twitter, met 12 uur als uitschieter. Woensdag is nog steeds de beste dag om te posten, maar de verschillen met de andere dagen zijn wel kleiner dan in 2020. Vooral maandag en vrijdag worden steeds interessantere dagen voor Twitter-interactie.

Pinterest

beste-tijd-pinnen-pinterest

Pinterest is een uitzondering op dit rijtje social media kanalen. Omdat we van Pinterest geen likes of reacties hebben geanalyseerd (die zijn er immers amper), hebben we niet naar interactie maar puur naar het aantal gepubliceerde pins gekeken.

Is een dag of tijdstip met veel pins een goed idee om te posten? Dat is niet zo 1, 2, 3 te zeggen. Misschien is het juist wel slimmer om een dag of tijd te kiezen waarop amper pins worden geplaatst. De concurrentie om clicks is dan tenslotte een stuk kleiner.

We moeten daarbij opmerken dat timing op Pinterest waarschijnlijk een (nog) minder belangrijke factor is dan op de andere platformen. Pinterest is naast een feed met gevolgde accounts namelijk ook een sociale zoekmachine. Daardoor hebben posts een veel langere levensduur dan op andere social media. Pins worden jaren na plaatsing nog gevonden, en zijn niet binnen een uur ‘oud nieuws’, zoals op bijvoorbeeld Twitter.

Over dé Pinterest-dag bij uitstek kunnen we kort zijn: dat is duidelijk zondag. Doe daar je voordeel mee!

YouTube

beste-tijd-posten-youtube

We zien nergens zo’n opvallende interactie-grafiek als voor YouTube. Zodra de gemiddelde school de deuren sluit (uurtje of half 4) en er bakken nieuwe video’s worden geüpload, schiet ook het aantal comments ogenschijnlijk uit het niets de hoogte in. Vanaf 16 uur bouwt dat aantal zich langzaam af richting de nacht.

De grafiek met beste dagen om te uploaden zijn wat grillig. We gaan ervan uit dat de sterke schommeling tussen dagen (die we vorig jaar nog niet zagen) ontstaat door enkele kanalen die buitenproportioneel veel reacties krijgen. Als zij hun video’s vooral op woensdag, donderdag of zondag plaatsen, heeft dat flinke invloed op dit overzicht. Daarbij moeten we wel opmerken dat zondagen en woensdagen ook in afgelopen jaren veel interactie lieten zien. Je kunt die twee dagen daarom het best hanteren als uitgangspunt voor het testen van de ideale uploadtijd van je video’s.

Veel belangrijker dan de ‘ideale’ tijd is echter dat je YouTube-video’s binnen een bepaald format op een consistent tijdstip uploadt. Kies je in eerste instantie voor dinsdagen om 13 uur? Dan is dat het moment waarop jouw abonnees ook volgende week een video verwachten.

Lastig tijdstip? Geen nood!

Tja, die beste tijd om te posten ligt niet altijd keurig doordeweeks tussen 9 en 17. Misschien komt jouw eigen ideale tijdstip wel heel slecht uit. Geen probleem, want met Coosto meet je niet alleen wanneer je social media posts goed presteren, maar je plant ze ook supergemakkelijk in voor Facebook, Twitter, Instagram, YouTube en LinkedIn. Zo kun je gewoon tijdens kantoortijden in een kwartiertje al je social media managen. Oók voor de avonduren. Bekijk alle mogelijkheden van het Coosto-platform.

Bereken snel en gemakkelijk jouw eigen beste tijd om te posten

Met deze sheet zie je snel jouw beste tijd om te posten, ideale hashtaggebruik en meer.